Kuchnia grecka





Opis
Współczesna Kuchnia Grecka jest mocno zakorzeniona w tradycji trwającej tysiąclecia. Od czasów starożytnych jej podstawą są niezmiennie : pszenica, oliwa, wino i ryby. Kuchnia grecka ewoluowała równolegle do rozwoju wydarzeń historycznych. Do dzisiaj niezwykle żywe są w niej wpływy kuchni tureckiej, perskiej, arabskiej i bałkańskiej.
Podczas greckiej wyprawy kulinarnej w naszej Akademii Gotowania w Poznaniu będziemy bawić się i gotować m.in. rozgrzewającą i aromatyczną zupę na bazie cieciorki. Zaskoczy Was narodowe, greckie danie rybne, które będzie dla Was miłym wyzwaniem i zauroczy Was smakiem. I to nie będzie "Ryba po Grecku", obiecujemy. A na deser.... przygotujemy smakowitość na bazie..... cukinii. Nasze Warsztaty Kulinarne zakończy grecka kolacja, ale bez tłuczenia talerzy :-)
W programie (menu):
- Tiropitakia – Τυροπιτάκια – pierożki z ciasta filo
- Revithia (ρεβύθια) to zupa ugotowana na bazie cieciorki, z dodatkiem oliwy z oliwek, liści laurowych oraz rozmarynu
- Bakaliaros skordalia – Μπακαλιάρος σκορδαλιά – tradycyjne danie rybne podawane w Dniu Niepodległości
- Deserowe placuszki cukiniowe z owocami
Czas trwania:
- 3-4 godziny