Kuchnia hiszpańska

Dostępność: są wolne miejsca
Cena: 219,00 zł 219.00




ilość szt.
* - Pole wymagane

Opis

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska słynie z wyrazistych smaków, które uzyskuje się dzięki pikantnym papryczkom i aromatycznym przyprawom. Tamtejsze upodobania kulinarne nie są jednak jednorodne ‒ w każdym z 17 autonomicznych regionów Hiszpanii jada się nieco inaczej. Najbardziej charakterystyczne są cztery rejony kulinarne: Galicja, Katalonia, Andaluzja i Kastylia. Położona nad Oceanem Atlantyckim Galicja to miejsce, gdzie królują ryby i owoce morza ‒ różnych wersjach można tam spróbować krewetek, sardynek, ośmiornicy i tuńczyka. Na drugim krańcu Hiszpanii, nad Morzem Śródziemnym, leży Katalonia, w której ‒ tak jak w Galicji ‒ dania przygotowuje się z wodnych żyjątek, ale również z chleba, ryżu i makaronu. Składniki te wraz z warzywami trafiają zwykle do jednego garnka i są gotowane na wywarze mięsnym. Górzysta Andaluzja słynie ze wspaniałych serów, kiełbas i długo dojrzewających wędlin. Natomiast Kastylia ‒ ze wspaniałej dziczyzny, szafranu i warzyw, które są tam sadzone w ogromnych ilościach.

W Hiszpanii wszechobecne są dojrzewające szynki, mięsa z rusztu, podawane w towarzystwie sałaty i ziemniaków. Charakterystycznym daniem na Półwyspie Iberyjskim jest tortilla, przyrządzana z różnymi farszami. W Hiszpanii ze względu na południowy klimat panuje inna kultura jedzenia posiłków. Mieszkańcy tego kraju dużo czasu spędzają poza domem. Bary i restauracje to najpopularniejsze miejsca, w których spożywa się posiłki.

Podstawowymi Hiszpańskimi potrawami są zimne chłodniki: gazpacho oraz Ajo Blanco, paella z owocami morza, kurczakiem, królikiem lub chorizo, smażona i gotowana na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Torrijas Sevillanas to słodki hiszpański przysmak, idealnie smakuje maczany w kawie lub gorącej czekoladzie.

 

Hiszpania na całym świecie uznawana jest za jednego z największych producentów win gronowych. Wina w Hiszpanii traktowane są jako uzupełnienie posiłku, a nie jako alkohol którym można się upić. Korzystajmy z bogactwa przepisów na wspaniałe dania kuchni Hiszpańskiej!

 

Prowadzący:

Jose Carlos Leon Ruiz pochodzący z Wenezueli kucharz, podróżnik, który w Polsce mieszka od 2008 roku. Współpracował ze znanymi poznańskimi restauracjami takimi jak Concordia Taste, Mamasitas lub Cucina 88. Miłośnik śródziemnomorskiej i łacińskiej kuchni, dbający o każdy detal jednocześnie dodając do każdego dania cząstkę swojego smaku.


W programie (menu):

  • Ajo Blanco - chłodnik z czosnku i migdałów
  • Croquetas de pollo - nadziewane krokieciki z kurczakiem
  • Paella a la Valenciana z królikiem, kurczakiem i chorizo
  • Torrijas Sevillanas - słodkie bułeczki z miodem 

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl