W indyjskim domu - warsztaty z Tapinderem Sharmą

Dostępność: brak wolnych miejsc
Cena: 289,00 zł 289.00

ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Kuchnia indyjska to ogromne bogactwo aromatów unoszących się w powietrzu. Dania kuchni indyjskiej są jednymi z najbardziej charakternych i wyrazistych. Wszystko to dzięki zastosowaniu dużej ilości różnorodnych przypraw. Są to m.in: imbir, kurkuma, cynamon, kumin, kardamon, kozieradka i kolendra. W indyjskich potrawach mają one nie tylko zastosowanie smakowe, ale także lecznicze. Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i w poszczególnych częściach tego kolorowego kraju gotuje się inne potrawy. Na południu w zdecydowanej większości przeważają potrawy wegetariańskie, bazujące na warzywach strączkowych, ryżu i mleczku kokosowym. 

Na warsztatach "W indyjskim domu" spotkasz się Tapinderem Sharmą, który nauczy Cię autentycznej indyjskiej kuchni, jaką przekazała mu mama. Dowiesz się czym jest ghee, amchur i asafetida i jaką rolę spełniają w kuchni indyjskiej. Oduczysz się gotowania ryżu w torebkach oraz dowiesz się dlaczego w Indiach nie jada się wieprzowiny i o co chodzi z tymi krowami :) Nauczysz się łączenia przypraw w taki sposób, by nie tylko danie było bardzo aromatyczne, ale także, by za pomocą pokarmu wspierać cały organizm. Przede wszystkim jednak nauczysz się gotować oryginalne indyjskie dania, a wszystko to w bardzo luźnej i przyjemnej atmosferze!

Prowadzący:

Tapinder Sharma - znany jako Tapi. Mówi o sobie: Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. Jeden z nielicznych trenerów kuchni indyjskiej w Polsce. W kuchni wierny swojej hinduskiej naturze oraz autentycznym smakom. Właściciel sieci restauracji GANESH. Znany także ze swych występów w programach śniadaniowych oraz z prowadzenia bloga, na którym dzieli się swoimi przepisami.

Charakteryzują go niezwykła energia, charyzma, uśmiech i swoboda w działaniu oraz niezwykły talent. Emanuje pozytywnym nastawieniem, które bywa zaraźliwe. O jedzeniu opowiada z niesamowitą pasją. Warsztaty z Tapim to dużo śmiechu, eksplozja smaków i aromatów oraz porządna dawka wiedzy i obfity posiłek.

 

W programie (menu)

- Omlet indyjski - czyli słynny omlet, który zmienił losy głównego bohatera filmu
"Podróż na sto stóp". 


- Bread Pakora - kultowe śniadanie indyjskie, czyli panierowany chleb tostowy z
farszem ziemniaczanym.


- Dhania chutney - dip ze świeżej kolendry, bez której kuchnia indyjska by nie istniała!


- Gotowanie ryżu basmati, czyli w czym tkwi sekret idealnie ugotowanego ryżu?


- Jeera rice - ryż podsmażany z kuminem.

- Dal tadka - słynna potrawka z żółtej soczewicy, którą Hindusi jedzą codziennie.

- Punjabi chole - cieciorka w sosie cebulowo pomidorowym, którą co piątek gotowała
mama Tapiego dla całej rodziny.


- Mango lassi - słynny napój jogurtowy z mango bez którego nie można wyjść z warsztatów :)

 

Czas trwania:

 4 godziny

 

Warsztaty prowadzone są w języku polskim.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl