Kuchnia tajska - sztuka kulinarna uprawiana w Tajlandii.
Kuchnia tajska - sztuka kulinarna uprawiana w Tajlandii.

Duży wpływ na obecny kształt kuchni tajskiej miały kuchnia chińska oraz indyjska. Kuchnia tajska jest najbardziej aromatyczną i pikantną spośród wszystkich kuchni azjatyckich. Wielu osobom kojarzy się ona z curry. Jest to potrawa znana i lubiana w całej Azji. Najczęściej kojarzona z Indiami i Tajlandią. Czym różni się curry tajskie od indyjskiego?

Pierwszą znaczącą różnicą jest konsystencja potrawy. Tajskie curry jest rzadsze od indyjskiego. Gotuje się je także zdecydowanie krócej. W Tajlandii do curry używa się świeże zioła i przyprawy, w Indiach natomiast przeważają te suszone. Znajdziemy w nim produkty niespotykane w indyjskim, do których należą: kaffir, trawa cytrynowa, czy galangal. Tajskie curry podaje się z ryżem jaśminowym lub z makaronem ryżowym. Curry indyjskie jada się zazwyczaj z ryżem basmati.

Więcej owoców morza

Kuchnia tajska charakteryzuje się także dużą swobodą w daniach. Gotując potrawę, możemy urozmaicić ją dowolnymi dodatkami, komponując całość tak, aby wpasowała się w nasze gusta. Na przykład słynny makaron pad thai podawać można zarówno z mięsem, owocami morza, jak i z tofu. Nie ma wymogu stosowania się do sztywnych zasad, więc kuchnia tajska jest pod tym względem bardzo elastyczna. Ostateczny smak i kompozycja uzależnione są od gustu kucharza. W kuchni tajskiej niezwykle popularne są owoce morza, w szczególności skorupiaki. Używa ich się zdecydowanie więcej niż mięsa. Kuchnia tajska kojarzy się głównie z dużą ilością mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, świeżym imbirem i limonką. Składnikami, których nie może zabraknąć w daniach tajskich, są także: liście limonki kaffir; galangal – odmiana imbiru o pieprzowym posmaku; pasty chilli: żółta, zielona i czerwona; tajska bazylia – od zwykłej różni się lekko anyżowym posmakiem oraz tofu – serek sojowy powstały w wyniku fermentacji soi.

Zasady w kuchni

Kuchnia tajska łączy w sobie dwie najważniejsze zasady życiowe Tajów: przyjemność i harmonię. Podawane jedzenie ma cieszyć podniebienie i sprawiać radość jedzącemu. Harmonię natomiast zapewnia połączenie smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego. Wiele z tajskich dań bazuje na smażonych makaronach i ryżu. Do smażenia najczęściej używa się oleju kokosowego. Ważną przyprawą, którą doprawia się niemal każde danie w kuchni tajskiej, jest sos rybny. Podobnie jest z sosem sojowym. Tajowie praktycznie nie używają w swojej kuchni soli.

Garść ciekawostek

Kuchnia tajska, ze względu na położenie geograficzne kraju ma dostęp do wszelkich produktów spożywczych. W centralnej Tajlandii, gdzie przeważa mokre podłoże, uprawia się ryż.

W południowej Tajlandii, ze względu na dostęp do morza, dominują ryby i owoce morza.

W rejonie północno-wschodnim, który w dużym stopniu jest skupiony na rolnictwie, hoduje się produkty uprawne. Natomiast z północnej Tajlandii czerpie się rośliny i przyprawy, które mają tam doskonały klimat do rozwoju.

Najpopularniejszym daniem kuchni tajskiej jest bez dwóch zdań znana na całym świecie zupa

tom-yam. Jest to ostro-kwaśna zupa, którą zazwyczaj podaje się z krewetkami lub kurczakiem. Obowiązkowymi dodatkami do tej zupy są mleczko kokosowe i listki kolendry.

 

KALENDARZ - nadchodzące warsztaty:

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl