Kiszonki i Pikle

Kiszonki i Pikle
Kiszonki i Pikle

Kiszenie i fermentacja to niezwykle inspirujące eksperymenty kulinarne, które dają nieograniczone możliwości kompozycji oraz pozwalają na odkrycie nowych nieszablonowych smaków.
Kiszone warzywa i owoce dobrze wpływają na nasz organizm- oczyszczają go, zwalczają infekcje i zwiększają odporność, a przy tym są niezwykle smaczne!
Podczas naszych warsztatów poznacie techniki kiszenia i piklowania oraz przykłady jak ciekawie zastosować warzywne przetworów w nietuzinkowych daniach, które później przygotujecie.

Prowadzący:

Dawid Żukowski - szef kuchni i współwłaściciel winebaru WINOBRAMIE na poznańskich Jeżycach. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej, opartej na lokalnych składnikach i tradycyjnych recepturach, zmiksowanych z elementami kuchni z całego świata.

W programie (menu):

  • Ogórki w karmelu i chili
  • Libańska rzodkiew z burakami
  • Czerwona cebula z czerwonym winem
  • Marchew z imbirem i kuminem
  • Tatar wołowy, dressing azjatycki z kiszoną rzodkwią
  • Sałatka z kiszonek i pikli, kwaśna śmietana, pestki
  • Soczewica z kiszonymi burakami i twarogiem

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 199,00 zł
  • nowość

Wykwintne przekąski na domowe imprezy

Wykwintne przekąski na domowe imprezy
Wykwintne przekąski na domowe imprezy

Zaplanowane przyjęcie domowe spędza Ci sen z powieki. Myślisz o firmie cateringowej. STOP! Razem z rodziną i przyjaciółmi możecie zacząć zabawę od wspólnego przygotowania przekąsek bankietowych. Warto wtedy troszkę poszaleć i przygotować coś naprawdę specjalnego, bo jedzenie to przecież połowa sukcesu udanej imprezy.

Dania bankietowe powinny być lekkostrawne, ale i oryginalne. Takie właśnie dania przyciągną wzrok i wprowadzą wszystkich w podziw. Każdy przecież uwielbia jeść to, co pięknie wygląda. Nie bez powodu mówi się przecież, że jemy oczami! Przygotujecie smaczne przekąski „na jeden kęs”. Oczywiście nie zapomnimy o deserze.  Najlepiej lekkim, ale ważne żeby zachwycił gości. Na finał warsztatów odbędzie się prawdziwy bankiet z przygotowanych przekąsek w towarzystwie musującego koktajlu. 

W programie (menu):                           

  • Tarta z kozim serem i gruszkami
  • Paszteciki
  • Zupa tajska na mleku kokosowym z dynią
  • Faszerowane mini babeczki
  • Parfait z kurzych wątróbek z rodzynkami
  • Łódeczki z cykorii z musem arbuzowym i fetą
  • Mini musy czekoladowe z owocami

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 219,00 zł

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska słynie z wyrazistych smaków, które uzyskuje się dzięki pikantnym papryczkom i aromatycznym przyprawom. Tamtejsze upodobania kulinarne nie są jednak jednorodne ‒ w każdym z 17 autonomicznych regionów Hiszpanii jada się nieco inaczej. 

Podstawowymi Hiszpańskimi potrawami są: gazpacho - pyszny warzywny chłodnik, paella z ryżem, owocami morza, kurczakiem lub królikiem, smażona i gotowana na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Churros to słodki hiszpański przysmak, idealnie smakuje maczany w kawie lub gorącej czekoladzie.

Podczas kulinarnej wyprawy po Hiszpanii poznacie tajniki wyrazistego smaku gazpacho. Dowiecie się jak przygotować ciasto parzone i chrupiącą fritattę. Zajęcia zakończy prawdziwa hiszpańska uczta.


W programie (menu):

  • Gazpacho
  • Fritatta z warzywami i serem
  • Paella
  • Pączki z ciasta parzonego

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 219,00 zł

Kuchnia Koreańska

Kuchnia Koreańska
Kuchnia Koreańska

Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona bogactwem składników oraz przywiązaniem do tradycji. Tak jak niemalże każda kuchnia azjatycka dba zarówno o duszę jak i ciało spożywającego, dlatego też dania tej kuchni bazują na produktach zdrowych, naturalnych z niską zawartością tłuszczu.

Supermodna i bardzo zdrowa, kuchnia koreańska okazuje się też szybka i łatwa do przygotowania. Podczas warsztatów poznacie podstawowe produkty i techniki do stworzenia poniższych dań.

Prowadzący:

Dawid Żukowski - szef kuchni i współwłaściciel winebaru WINOBRAMIE na poznańskich Jeżycach. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej, opartej na lokalnych składnikach i tradycyjnych recepturach, zmiksowanych z elementami kuchni z całego świata.

 

W programie (menu):

  • Kimchi w dwóch wersjach
  • Bibimbap, danie na bazie ryżu z warzywnymi dodatkami
  • Galbi, wołowina w sojowo-owocowej marynacie

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

 

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 219,00 zł
  • nowość

Zdrowe Słodkości

Zdrowe Słodkości
Zdrowe Słodkości

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 219,00 zł

Eklery, ptysie i inne cudeńka z ciasta parzonego

Eklery, ptysie i inne cudeńka z ciasta parzonego
Eklery, ptysie i inne cudeńka z ciasta parzonego

Co zrobić, aby ciasto parzone nie opadało i zachwycało smakiem i wyglądem?

W naszym warsztatowym menu m.in.: profiterolki z różową kruszonką i kremem czekoladowym, paris-brest, eklery z kremem malinowym i czekoladowym glaze... oraz wiele innych.

Przebieg warsztatów:

1. Wprowadzenie do tematu bez: omówienie składników oraz metod i zasad produkcji.

2. Przygotowanie i wypiek 5 rodzajów ciast parzonych.

3. Omówienie i przygotowanie nadzień i kremów.

4. Składanie, nadziewanie i dekoracja wszystkich wypieków.

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 219,00 zł

Kuchnia polska: pierogowe wariacje

Kuchnia polska: pierogowe wariacje
Kuchnia polska: pierogowe wariacje

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 219,00 zł

Smaki Azji - Wietnam

Smaki Azji - Wietnam
Smaki Azji - Wietnam

Kuchnia Wietnamska to połączenie niepowtarzalnych smaków kuchni chińskiej, francuskiej oraz tajskiej?

Pomimo tak wielu zapożyczeń z innych kuchni, nadal zachowuje swój oryginalny wietnamski wyraz. Elementy pochodzący z kuchni chińskiej to min. używanie patelni wok, do smażenia oraz jedzenie pałeczkami. Bardzo ważną rolę odgrywają świeże warzywa oraz znakomite egzotyczne przyprawy, to właśnie one decydują o prawdziwejkuchni wietnamskiej. Potrawy nie są tak ostre jak w kuchni tajskiej, są łagodniejsze i bardziej chrupiące. Pozostałość po kuchni francuskiej to rozmaite sałatki z surowych oraz kiszonych warzyw. 

 

W programie (menu):

 

  • Gỏi Mực Hội An - sałatkę z Hoi An, czyli kalmar i wietnamskie zioła 
  • Bánh Xèo - naleśniki z Hoi An z sosem orzeszkowym
  • Bún Bò Nam Bộ - makaron ryżowy z wołowiną
  • Kem Caramel - wietnamski flan 

 

Cena: 239 zł

Warsztaty prowadzi Grzegorz Jandy, podróżnik kulinarny prowadzacy projekt GOTUYAM

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska

Indyjskie jedzenie jest przyprawiane na ostro. W południowej części Indii popularne są potrawy wegetariańskie, a w północnej mięsne. Najczęściej stosowane przyprawy Indiito: imbir, kurkuma, chili, czosnek oraz czarnuszka. Do opiekania mięs, warzyw i owoców morza służy piec tandoor, zrobiony z gliny i opalany węglem drzewnym. W piecu przygotowuje się także tradycyjne indyjskie jedzenie – placek naan. Jest to bardzo cienki chleb zrobiony z drożdży, mąki, czosnku i masła. Na warsztatach przygotujecie niebanalną przystawkę z jajek. Pikanteri doda zupa Dahl. Przygotujecie idealne kremowe curry z kurczaka. Kolacje zakończy deser o tajemniczej nazwie Kheer.

 

W programie (menu):

 

  • Jajka z Chettinad
  • Dahl - indyjska zupa z soczewicy
  • Północnoindyjskie kremowe curry z kurczaka
  • Kheer – indyjski puding


Cena: 190 zł

 

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Wegańska kuchnia azjatycka bez glutenu

Wegańska kuchnia azjatycka bez glutenu
Wegańska kuchnia azjatycka bez glutenu

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Smaki Azji - Kuchnia indonezyjska

Smaki Azji - Kuchnia indonezyjska
Smaki Azji - Kuchnia indonezyjska

Kuchnia indonezyjska słynie z bogactwa aromatycznych przypraw, krórych dania są opierane głownie na ryzu. dzięki róznicą tradycji kulturalnych odczuc można także wpłym kuchni arabskiej, chińskiej oraz indyjskiej.  Podczas naszych warsztatów dowiecie się co to nasi, goreng przygotujecie również własne sate ayan, oraz nauczycie sie robić bazy balijskiej kuchni takie jak sos sambal, który czasem jest jedynym dodatkienm warzywnym do dań. Przygotujecie się wiec na to, że może być pikantnie!

 

Prowadzący:

Grzegorz Jandy - absolwent szkoły muzycznej oraz magister turystyki i rekreacji Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Podróżnik, smakosz, dj i meloman. Absolutny fan ulicznego jedzenia, zakochany w Azji. Swoją fascynację tym magicznym regionem świata przekazuje innym prowadząc grupy po Wietnamie, Tajlandii, Kambodży, Laosie, Malezji, Filipinach, Indonezji, Indiach czy Sri Lance. Szkolił się u lokalnych znawców kuchni co zaowocowało stworzeniem projektu Gotuyam - Podróże Kulinarne 

W programie (menu):

Bumbu Bali - aromatyczna pasta która jest bazą kuchni balijskiej 

Kering Tempeh - przystawka z Yogyakarty, czyli smażony tempeh w słodko-pikantnej glazurze

Sate Ayam - indonezyjski klasyk, czyli mięsne szaszłyki

Tahu Mesanten - wegatarianskie curry z Bali

Sambal Oelek - klasyczny sos do sałatek na bazie ostrych papryczek

Tori - słodki, ryżowy przysmak z krainy Toradżów

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł
  • nowość

Smaki Azji - Tajlandia

Smaki Azji - Tajlandia
Smaki Azji - Tajlandia

Zapraszamy do poznawania i smakowania aromatycznej, często pikantnej kuchni tajskiej.

Dla wszystkich , którzy chcą poznać aromaty tej części „Azji na luzie” - kuchnia tajska jest idealna. Jej cechą jest większa "swoboda" w sposobie przygotowywania dań, nie ma tu tak sztywnych zasad jak np. w Chinach Proporcje użytych składników i co za tym idzie smak potrawy zależą w dużej mierze od indywidualnego stylu kucharza. 

Jeśli chcesz wiedzieć jak zdobyć swój „własny styl” w gotowaniu tajskich potraw, nasz kurs jest dla Ciebie idealny.

To dzięki oryginalnym walorom smakowym  kuchnia tajska w ostatnim okresie, zdobyła znaczną popularność w Europie. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro - kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam.

Podczas naszej tajlandzkiej podróży poznacie takie składniki, jak liść kafiru, trawa cytrynowa, korzeń galangalu, itd. Dowiecie się jak dodanie Przyrządzone własnoręcznie aromatyczne dania zjecie Państwo przy wygodnym stole podczas wspólnej kolacji w naszej jadalni.

Prowadzący:

Grzegorz Jandy - absolwent szkoły muzycznej oraz magister turystyki i rekreacji Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Podróżnik, smakosz, dj i meloman. Absolutny fan ulicznego jedzenia, zakochany w Azji. Swoją fascynację tym magicznym regionem świata przekazuje innym prowadząc grupy po Wietnamie, Tajlandii, Kambodży, Laosie, Malezji, Filipinach, Indonezji, Indiach czy Sri Lance. Szkolił się u lokalnych znawców kuchni co zaowocowało stworzeniem projektu Gotuyam - Podróże Kulinarne 

 

W programie (menu):

  • Tom Yum Goong / ostra i słodko- kwaśna zupa na bazie mleczka kokosowego z krewetkami i boczniakami
  • Pad Thai / smażony tajski makaron
  • Gai Pad Med Mamuang /tradycyjny kurczak z orzechami nerkowca
  • Kluay Kaek / smażone banany 

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

Oczywiście menu jesteśmy gotowi modyfikować jeśli chcesz wykupić cały kurs albo organizujesz imprezę firmową.

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Tex- Mex - Kuchnia meksykańska

Tex- Mex - Kuchnia meksykańska
Tex- Mex - Kuchnia meksykańska

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Kuchnia Polska Fusion

Kuchnia Polska Fusion
Kuchnia Polska Fusion

Tradycyjne polskie specjały to prawdziwe bomby kaloryczne, na które jednak warto się skusić. Kuchnia polska obfituje w potrawy mięsne, przyrządzane na różne sposoby. Najbardziej typowe potrawy to kotlet schabowy, bigos, gołąbki i pierogi. Polska kuchnia słynie z doskonałego chleba i pysznych kiełbas.

Na naszych warsztatach dowiecie się, jak przygotować tradycyjnego schabowego, by był kruchy i soczysty. Jak zrobić doskonałe puree i jak sprawić by zasmażana kapusta nie była mdła. Kulinarna podróż przez Polskę nauczy Was również marynować śledzie i piec aromatyczne ciasto z jabłkami.

Na koniec warsztatów przy wspólnym stole odbędzie się polska biesiada z tradycyjnym kieliszkiem polskiej wódki.

 

Prowadzący:

Dawid Żukowski- szef kuchni i współwłaściciel winebaru WINOBRAMIE na poznańskich Jeżycach. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej, opartej na lokalnych składnikach i tradycyjnych recepturach, zmiksowanych z elementami kuchni z całego świata.

W programie (menu):

  • Rosół jak ramen, z domowym makaronem, jajem, ziołami
  • Kluski z wędzonego twarogu, pesto z naci pietruszki, polski twardy ser
  • Pierogi ruskie z ikrą śledzia, sos beurre blanc, emulsja z kopru
  • Dakłas "rozsypany"
     

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

 

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

KURS SUSHI

KURS SUSHI
KURS SUSHI

Zapraszamy Państwa do zanurzenia się w świat prostoty i perfekcji japońskiego sushi. Podczas warsztatów w naszej Akademii Gotowania w Poznaniu przeniesiemy Was się do kraju Kwitnącej Wiśni. Poznacie historię, ciekawostki i dzień dzisiejszy sushi. Odkryjemy przed Wami tajniki praktycznego przygotowania perfekcyjnych rolek. Chcemy Abyście na naszych warsztatach zrozumieli jak wiele wymagają Japończycy od siebie przygotowując sushi. Jak wiele wymagają od składników używanych do przygotowywania sushi i skąd bierze się ogromna popularność tej wyjątkowej potrawy.

Nasz doświadczony Sushi Master podzieli się z Wami wiedzą na temat przyrządzania idealnego sushi.  W czasie kursu porozmawiamy o ryżu, który jest sercem i duszą sushi, dowiecie się z czym przygotować tradycyjne sushi oraz jak je podać.  Co to jest oshinko, kanpyo, tobiko, wasabi, hashi, katsuramuki itd.? Jak perfekcyjnie ugotować ryż do sushi?

Część teoretyczną umiejętnie połączymy z częścią praktyczną w czasie której każdy Uczestnik przygotuje nigiri, hosomaki, futomaki oraz uramaki stanowiące fantastyczny posiłek. Gwarantujemy, że zarówno osoby po raz pierwszy dotykające płatów nori na macie oraz takie, które używają w domu yanagiby, spędzą u nas niezapomniany wieczór przy sushi i herbacie. Po uczcie wszyscy uczestnicy otrzymają okolicznościowy dyplom.

さようなら sayōnara

 

W programie (menu):

  • futomaki z łososiem
  • hosomaki
  • nigiri z tamago i łososiem
  • uramaki (california maki) z surimi

 

 

Czas trwania:

  • 2-3 godziny.

Kurs sushi jest jednym z najczęściej wybieranych kursów przez firmy zlecające nam organizację imprezy integracyjnej czy tez spotkania z kontrahentami. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że nie wszyscy mogą lubić sushi… Nie ma obaw, dobierzemy menu odpowiednie dla wegan lub osób mających inne specyficzne preferencje żywieniowe. Sushi pozwala na dużą integracje uczestników podczas kursu. Jesteśmy w stanie wpleść w kurs sushi, konkursy i zabawy jeśli organizator sobie tego życzy. Kurs jest zawsze niezapomnianym przeżyciem a kończy się wręczeniem dyplomów Uczestnikom.

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Pyszne bezy i bezunie

Pyszne bezy i bezunie
Pyszne bezy i bezunie

Jak upiec bezę, aby była idealnie wypieczona?  Czym różni się beza pavlova od tortu dacquise? Na warsztatach przygotujemy łącznie 5 różnych propozycji słodkich dzieł sztuki. Poznacie od podszewki ponadczasowe klasyki w nowoczesnym wydaniu.

W naszym warsztatowym menu m.in.: czekoladowa beza z kremem mascarpone i karmelizowanymi gruszkami, tort dacquise z kremem kajmakowym  i czarną porzeczką... oraz wiele innych.

Zapewniamy wszystko, a Was prosimy o uśmiech!

 

Przebieg warsztatów:

1. Wprowadzenie do tematu bez: omówienie składników oraz metod i zasad produkcji.

2. Przygotowanie i wypiek 5 rodzaji bez.

3. Omówienie i przygotowanie nadzień i kremów.

4. Składanie, nadziewanie i dekoracja wszystkich wypieków

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Ciasto drożdzowe bez tajemnic

Ciasto drożdzowe bez tajemnic
Ciasto drożdzowe bez tajemnic

Co zrobić by ciasto drożdżowe nie upadło? Jak uniknąć zakalca? Tą wiedzę posiądziecie podczas warsztatów poświęconych ciastu drożdżowemu. W naszym menu znajdą się takie pozycje jak serowe drożdżówki, chałki, baby z bakaliami, placki z owocami i wiele innych.

Przebieg warsztatów:

1. Wprowadzenie do tematu ciast drożdżowych: omówienie składników oraz metod i zasad produkcji,

2. Przygotowanie i wypiek 5 rodzajów ciast drożdżowych

3. Omówienie i przygotowanie dodatków do ciast.

4. Dekoracja wszystkich wypieków.

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Kuchnia Francuska

Kuchnia Francuska
Kuchnia Francuska

Kuchnia francuska jest znana i ceniona na całym świecie. Nie jest tajemnicą, że Francuzi traktują swoje potrawy i produkty jako część światowego dziedzictwa. Nie ma też nic zaskakującego w tym, że język francuski stał się językiem sztuki kulinarnej.

Kuchnia francuska jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna. Wielu uważa, że kuchnia francuska jest najlepsza na świecie, a Francja to kolebka sztuki kulinarnej. Jak wiele jest w tym prawdy? Sporo, zważywszy, że najbardziej restrykcyjny sposób oceniania jakości restauracji narodził się właśnie we Francji. A marzeniem wielu urodzonych nad Sekwaną kucharzy jest znalezienie się w najbardziej prestiżowym przewodniku kulinarnym Michelina – nawet jeżeli mieliby otrzymać jedną gwiazdkę.

W programie (menu):

  • Zupa cebulowa z białym winem zapiekana z grzankami i serem
  • Quiche Lorraine
  • Coq au vin - kurczak w bordeaux
  • Crêpes Suzette- płonące naleśniki

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska
Kuchnia włoska

Kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie przyrządzania potraw. Jest ona jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich, znaną na całym świecie. Włosi czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega bardziej na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania. Na warsztatach dowiecie się jak przygotować idealne ciasto i farsz na ravioli. Przygotujecie własnoręcznie kruche i aromatyczne saltimbocca. Odkryjecie niewiarygodny smakzupy toskańskiej. Na koniec wspaniały finał w towarzystwie torta capreze.

 

W programie (menu):

 

  • Ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem
  • Toskańska zupa fasolowa z jarmużem
  • Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
  • Torta Capreze ciasto czekoladowo – migdałowe bez mąki

 

 

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 239,00 zł

Kuchnia Żydowska

Kuchnia Żydowska
Kuchnia Żydowska

Podczas naszych warsztatów wskrzesimy na nowo zapomnianą kuchnie żydowska, która oczaruje Was bogactwem kolorów i aromatycznych przypraw. Przygotujemy zapomniane klasyki takie jak czulent czyli tradycyjna potrawa jednogarnkowa jedzona w szabat, a także cymes - słodką potrawę, często serwowaną w formie deseru. Nie zabraknie też dużo lzejszych dań w formie przekąsek.

Prowadzący:

Dawid Żukowski - szef kuchni i współwłaściciel winebaru WINOBRAMIE na poznańskich Jeżycach. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej, opartej na lokalnych składnikach i tradycyjnych recepturach, zmiksowanych z elementami kuchni z całego świata.

W programie (menu):

  • flat bread
  • hummus: pasta z ciecierzycy, sezamu i czosnku,
  • labneh - ser z jogurtu greckiego,
  • baba ghanoush - pasta z bakłażanu i sezamu
  • Marynowany kurczak, cymes z marchwi, sałatka z kuskusu
  • Czulent z kaczką 

Czas trwania:

  • 3-4 godziny

Dostępność: są wolne miejsca

Cena: 249,00 zł
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl