389.00 zł
Chilijskie potrawy, choć mało wyszukane są bardzo smaczne.
Najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad. Bardzo często składa się na niego rosół z ziemniakami lub kukurydzą oraz wołowiną lub kurą (cazuela) i ryż podawany jako drugie danie z wołowiną lub kurczakiem. Innym popularnym składnikiem obiadu jest fasola i kukurydza. Z tej drugiej przyrządza się pastel de choclo – zapiekanka z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną.W Chile można się też najeść dużym plastrem mięsa wołowego smażonego z jajkami wbitymi na wierzch dania.
Podczas kulinarnych wojaży po Chile przyrządzimy najpopularniejszą przekąskę chilijską, sprzedawaną na każdej ulicy. Danie główne będzie prawdziwą niespodzianką, gdyż w każdej jego części będziemy odkrywać różne smaki.
Na deserze pojawią się…… płatki śniegu. Warsztaty zakończymy chilijską
W programie (menu):
- Sopaipillas con Pebre – przekąska
- Pastel de Choclo – czyli ciasto/placek z kukurydzy. To zmielona kukurydza (z odrobiną masła, ewentualnie mleka i odrobiną cukru), zapieczona w piekarniku w glinianej, okrągłej formie. Dziobiąc warstwę widelcem w każdym jej rogu znajdziemy inne niespodzianki – kawałek kurczaka, rodzynki, jajko na twardo, oliwki i pino, czyli mięso mielone zasmażane z cebula i merquén .
- Leche Nevada – zawdzięcza nazwę porcji merengue, którą unosi się na mleku, co daje wrażenie “płatków śniegu”.
Czas trwania:
3 – 4 h
______
Uwaga, otwieramy nie wcześniej niż 15 minut przed godziną rozpoczęcia warsztatów.