Firmowe imprezy nie muszą być nudne.
Integracja firmowa przez gotowanie
Nie od dziś wiadomo, że przeciętny człowiek spędza bardzo dużo czasu w pracy, a co ważniejsze musi pracować wśród ludzi. Zarządzając firmą warto, więc zadbać o to, aby zespół był zgrany i zsynchronizowany, ponieważ efektywność wyników zależy właśnie od pracowników. Integrowanie się poprzez gotowanie jest nowoczesną i skuteczną metodą, by zespół stał się jeszcze bardziej wydajny, a ludzie chcieli przychodzić do pracy z radością.
Dlaczego warto zabrać pracowników na wspólne gotowanie?
Bardzo ważnym elementem integracji przez gotowanie jest zawiązywanie lepszej i cieplejszej relacji pomiędzy pracownikami. Nie od dziś wiadomo, że wspólne gotowanie i spożywanie posiłków stymuluje i zacieśnia więzi międzyludzkie. Rzeczą najwyższej wagi dla pracodawcy jest posiadanie zespołu produktywnego i jednocześnie dobrze skomunikowanego. Wspólne gotowanie jest w stanie zdziałać cuda w bardzo prosty sposób – każdy lubi dobrze i smacznie zjeść. Posiłek przygotowany wspólnymi siłami jest metodą na to, by zniwelować biurowe niesnaski, rozładować atmosferę oraz przedyskutować problemy i sukcesy pracowników. Dodatkowo gotowanie w grupie uczy współpracy, rozwija kreatywność oraz pomaga podejmować bardziej ryzykowne decyzje w innych dziedzinach życia. Integracja przez gotowanie stała się coraz modniejsza i firmy chętniej zabierają swoich pracowników na warsztaty kulinarne.
Impreza firmowa – Jakie warsztaty kulinarne wybrać?
Obecnie na rynku istnieje wiele szkół i akademii gotowania, które oferują swoje usługi firmom i indywidualnym klientom. Jest to fantastyczna opcja, ponieważ większość tych miejsc ma wielki wybór zajęć i warsztatów kuchni pochodzących z całego świata. Warto przed umówieniem się na konkretny kurs, wybrać ten najbardziej odpowiadający zespołowi. Wielką popularnością cieszą się integracje przez gotowanie, gdzie można nauczyć się robić japoński przysmak, czyli sushi. Niemniej jednak równie ciekawe są zajęcia z kuchni francuskiej, koreańskiej, tajskiej, włoskiej czy nawet polskiej. Wszystko zależy od preferencji grupy. Integracja przez gotowanie stymuluje ludzi do otwierania się przed sobą i lepszej organizacji pracy. Tak jak w hierarchii biurowej, w gotowaniu każdy uczestnik ma swoje zajęcie i przypisane obowiązki, a wspólna praca skutkuje stworzeniem pysznej potrawy, którą można się później wspólnie cieszyć.
Gotowanie, jako atrybut poznawania świata i poszerzania horyzontów.
Dzisiejszy rynek bazuje w większości na innowacyjnych pomysłach i nowościach, jakie na niego się wprowadza. Gotowanie samo w sobie jest rzeczą innowacyjną i pomimo, że jest znane od zarania dziejów wciąż zaskakuje. Integrowanie pracowników poprzez gotowanie pomaga im poczuć zapał do pracy i ekscytację z poznawania nowych rzeczy i smaków, których może wcześniej nie znali. Co ciekawe gotowanie wzmaga zainteresowanie światem i miejscami, z których przygotowane potrawy pochodzą. Wiadomym jest, że kultura kraju w większości zaczyna się od jedzenia.
Wspólne gotowanie nabrało obecnie zupełnie innego wymiaru, ponieważ taka integracja, nie tylko uczy nowych umiejętności, ale pomaga zjednoczyć i uszczęśliwić ludzi, którzy następnego dnia w pracy mają więcej energii i czują się częścią dobrze naoliwionej maszyny, która działa bez zarzutu.